LCCI EB - Ispitni odbor Londonske privredne komore(London Chamber of Commerce and Industry Examinatios Board)


LCCI International Qualifications logo Pored sertifikata Škole Spell koje polaznici dobijaju nakon odslušanog kursa i položenog završnog ispita, Škola stranih jezika Spell je svojim polaznicima omogućila da u našoj školi polažu i dobiju sertifikat koji izdaje Londonska privredna komora LCCI International Qualifications (Međunarodne kvalifikacije Londonske privredne komore).

Naime, Londonska privredna komora je jula 2007. godine Školi za strane jezike i obuku na računarima Spell dodelila licencu br. E0086102 i Školu Spell priznala za svoj test centar.

Na ovaj način je Centar Spell omogućio da građani juga Srbije dobiju najbrži i najlakši našin za verifikovanje svog poznavanja engleskog jezika, smanjujući značajno troškove i proceduru u procesu sertifikacije znanja.

Šta je LCCI EB?

Ispitni odbor Londonske privredne komore osnovan je 1887.godine. Trenutno ima preko 8000 centara širom sveta u kojima se polaže za dobijanje međunarodno priznatih diploma. Ove diplome priznate su širom sveta od strane poslodavaca, velikih kompanija, univerziteta i drugih institucija visokog i višeg obrazovanja, državnih institucija i vlada država. Svake godine održi se oko 500000 ispita.

Od 2003.godine kada su LCCI EB i inovativna online kompanija za procenu znanja GOAL osnovali EDI (Education Development International), postalo je moguće polagati ispite i online pri čemu se rezultati odmah dobijaju.

Na website-u Britanskog Saveta možete videti listu priznatih ispitnih odbora, jedan od kojih je i Londonska privredna komora. To znači da su LCCI ispiti u istom rangu sa Cambridge ispitima, za koje ste već čuli.

Koje ispite pruža Londonska privredna komora?

zašto polagati LCCILCCI ispitni odbor je osmislio ispite kako ZA UČENIKE tako i ZA PROFESORE engleskog jezika.

Pored usko specijalizovanih ispita, učenici mogu da polažu i ispite koji testiraju njihovo opšte ili poslovno znanje engleskog. Profesori engleskog mogu dalje da se usavršavaju pohađanjem radionica putem kojih se pripremaju za polaganje i dobijanje diplome profesora za poslovni engleski jezik.

Ispiti za učenike engleskog jezika

JET SET

JET SET predstavlja procenu znanja u oblasti opšteg engleskog jezika za učenike svih starosnih doba (od 6 godina starosti) za sve CEF nivoe (A1,A2,B1,B2,C1,C2). Dostupni su učenicima u svako doba godine na lični zahtev.

JET SET Komponente
 • slušanje, čitanje i pisanje, koje su obavezne, i
 • govor, koji je izboran.

To znači da komponente ne moraju da se polažu zajedno već onda kada se kandidat oseća spremnim za polaganje ispita, u dogovoru sa svojim nastavnikom.

FELSA

FELSA, odnosno procena osnovnih veština engleskog jezika (A1 i A2). Namenjen je kandidatima koji znaju da je njihovo znanje na početnom nivou i koji žele da saznaju koliko mogu da postignu tim svojim znanjem. FELSA je koncipirana na taj način da je pogodna za učenike različitih godina i porekla.

FELSA komponente

FELSA pokriva 3 od 4 jezičke veštine, odnosno ne obuhvata pisanje, što je značajno za kandidate koji smatraju da još nisu ovladali tom veštinom pa mogu odabrati bilo koju kombinaciju komponenti slušanje, čitanje, govor.

FELSA ima dva formata: na papiru i online. Takođe je dostupna na zahtev kandidata, što znači da se može polagati u svako doba godine a rezultati se dobijaju odmah nakon polaganja.

ELSA

Sam ispit vrši procenu vašeg znanja i kaže vam na kom ste nivou(A1 do C2). Prema tome, ovaj test možete polagati kad god hoćete da biste procenili svoje dotadašnje stečeno znanje. Sistem bodovanja ELSA-e usklađen je sa CEF-om.

ELSA komponente

ELSA vrši procenu sve 4 veštine engleskog jezika i vi možete izabrati bilo koju kombinaciju testova. Sam ispit je dostupan na papiru i online i može se polagati u bilo koje doba godine na zahtev kandidata. Kod online polaganja, rezultati se dobijaju odmah nakon završetka testa.

Ono što ovaj test razlikuje od drugih jeste da je dostupan u dve verzije: američkoj i britanskoj.

EFB

woman-reading Za starije polaznike, za one koji žele da uspešno rade u savremenom poslovnom okruženju, tu je EFB, odnosno Poslovni engleski. On se sastoji iz pet nivoa znanja: Uvodni i nivoi od 1 do 4 (A1-C1). Sam ispit sastoji se iz niza praktičnih zadataka relevantnih za savremeno poslovno okruženje.

EFB komponente
 • čitanje i pisanje, kao obavezne veštine, i
 • slušanje i govor, kao dve zasebne izborne komponente.

To znači da one ne moraju da se polažu u istom ispitnom roku, već onda kada smatrate da ste spremni za polaganje, u konsultaciji sa vašim predavačima. Isto tako, možete da odaberete bilo koju kombinaciju obaveznih i izbornih komponenti.

Ispiti za profesore engleskog jezika

FTBE – First Certificate for Teachers of Business English.


FTBE je široko-poznata kvalifikacija profesora poslovnog engleskog i namenjena je profesorima opšteg engleskog koji žele da se dodatno specijalizuju i dobiju kvalifikaciju za podučavanje na engleskom u poslovne svrhe kako bi preneli neophonde instrumente potrebne njihovim učenicima koji žele da dobiju međunarodne kvalifikacije kao što je EFB (English for Business) sertifikat koji izdaje LCCIEB (London Chamber of Commerce and Industry Examination Board)

Intenzivini kurs obuke obuhvata

 • Razumevanje poslovne prakse
 • Metodika nastave poslovnog engleskog
 • Strukovne veštine

Izuzetna nam je čast napomenuti da škola stranih jezika i računara "SPELL” iz Niša, licencirani LCCI (London Chamber of Commerce and Industry) centar za obučavanje i testiranje, organizuje peto-dnevne intezivne kurseve obuke (25 sati) namenjene profesorima poslovnog engleskog.

Naime, od ove godine, Ministarstvo prosvete Republike Srbije je u katalog programa stručnog usavršavanja zaposlenih u obrazovanju, koje izdaje Zavod za unapređenje obrazovanja i vaspitanja uključilo i FTBE ispite (vidi detaljnije).

Kurs drži Snežana Mitrović, profesor engleskog i iskusni predavač za LCCI IQ (Inforamcije o predavaču možete naći na stranici ZAPOSLENI), a kandidati dobijaju međunarodno priznati FTBE (First Certificate for Teachers of Business English.) nakon uspešno završenog ispita na kraju obuke.

Da li se u centru vrši priprema za sve LCCI ispite?

U centru SPELL se može vršiti priprema za sve ispite, ali napominjemo da se za JET SET, ELSA i FELSA ispite zainteresovani mogu javiti i samo za polaganje. Što se tiče EFB ispita, neophodno je da predavač ima završen ispit za podučavanje poslovnom jeziku i stoga je za sada takva priprema moguća samu u Školi SPELL.

Ko ocenjuje ispite?

Testovi se ocenjuju u Engleskoj. Odmah nakon polaganja, testovi se zatvaraju i šalju u Englesku zajedno sa audio snimkom usmenog dela ispita. Ispitna komisija Londonske privredne komore vrši ocenjivanje na osnovu tekstualnih i audio zapisa i izveštaja licenciranog predstavnika sa samog ispita. Testovi su usklađeni sa opšte prihvaćenim sistemom vrednovanja Saveta Evrope, pa će vaša diploma jasno govoriti na kom je nivou vaše znanje.

Koje sve institucije priznaju LCCI međunarodne sertifikate?

To su međunarodne kompanije, univerziteti, vlade, profesionalne institucije, privredne komore, agencije za zapošljavanje, trgovačke unije, škole, civilna služba, itd.

KOMPANIJE

BASF, Byer, BMW, Bosch, Bulgari, Deutsche Bank, Hewlett Packard, IBM, L'Oreal, LuftHansa, Mercedes-Benz, Motorola, Opel, Oracle, Schering, Siemens, Sony, UniCredit-HVB.

Ovo su samo neke od svetski poznatih kompanija koje koriste LCCI testove za testiranje znanja svojih radnika. Takođe, mnoge kompanije posedovanje LCCI sertifikata smatraju za prednost prilikom zapošljavanja radnika.

UNIVERZITETI

 • England(Kingston University, London SOuth Bnak University, Oxford Brookes University, University of London/Liverpool...
 • Scotland (University of Edinburgh/Glasgow...)
 • Wales (University of Wales...)
 • Australia (Universitz of Melbourne/Sydney...)
 • New Zealand (Lincoln University, University of Auckland...)
 • Italy (Universita di Bologna, Universita di Bari, Universita di Genova, Universita di Milano, Universita di Roma..)
 • Malaysia (Institute of Business Executives, Multimedia University...)
 • Poland (Higher School of Tourism and Hotel Services in Warsaw...)

ONLINE testovi

17.03.2016.

Ukoliko imate problem da se logujete, posaljite mejl na ... dalje
FEBRUARSKI CIKLUS KURSEVA ZA ODRASLE

26.01.2016.

Prijave i testiranja se vrše radnim danima od 15 do 21h.
dalje
Oktobarski ciklus kurseva stranih jezika

18.08.2015.

UPIS ZA OKTOBARSKI CIKLUS KURSEVA stranih jezika moze se izvrsiti ... dalje
Letnji ubrzani kursevi stranih jezika!

12.06.2015.

Upis počinje 10.06 / Kursevi počinju: 01.07.2015. / Dinamika: ... dalje
Radno vreme Centra SPELL za vreme Uskrsa:

10.04.2015.

* Dečje grupe nemaju nastavu u periodu od 9. do 15.aprila. Sa ... dalje

I G R A J

B E S K O


ZAPOČNI AVANTURU

Koju zemlju biste izabrali za mesto življenja?
Australija
Novi Zeland
Engleska
SAD
Švedska
Norveška
Srbija
Glasaj