Škola stranih jezika Spell - Često postavljena pitanja

zašto učiti strane jezike u školi Spell
 1. U školi sam učio samo ruski jezik, a sada sam prestar za učenje engleskog.
 2. Nikada niste prestari za učenje. Tačno je da deca brže uče strani jezik jer ga oni praktično usvajaju bez ikakvog straha ili predrasuda. Međutim, i odrasli mogu uživati u učenju i biti veoma uspešni ukoliko se reše da savladaju neki jezik.

 3. Isuviše mnogo vremena bi mi trebalo da naučim sve reči i gramatiku.
 4. Ne morate a nije ni moguće naučiti sve odjednom. Najpre počnite komunicirati na stranom jeziku sa osnovnim znanjem i polako ga nadograđujte.

 5. Antitalenat sam za jezike.
 6. Mnogim osobama nije išlo u školi a jedan od razloga je što vas je bilo previše na času pa niste mogi doći do izražaja. Način učenja jezika i metode se danas veoma razlikuju a osmišnjene su da vam olakšaju savladavanje jezika. Činjenica je da neke osobe lakše uče jezike od drugih. Međutim, poznavanje psihologije omogućava profesorima da zaključe kako pristupiti različitim tipovima ličnosti. Svako je sposoban da nauči jezik, pitanje je samo na koji način, uz koliko truda i koliko vremenski treba da se posveti tome.

 7. Strašno mi je neprijatno zbog grešaka koje pravim na času.
 8. Greške predstavljaju sastavni deo učenja. Zapamtite da pravljenje grešaka nije kamen spoticanja već jedan od mostova koji vas vodi dalje u procesu usvajanja jezika.

 9. Znam engleski i to mi je dovoljno
 10. Engleski svakako jeste koristan ali ne i dovoljan. U prilog tome govori izreka: 'Što više jezika znaš, više vrediš.' Kroz jezike učite i o običajima i kulturi naroda što vam omogućava da bolje razumete ljude i događaje oko vas.

 11. Ja najbolje učim dok čitam i prevodim tekstove
 12. Možda je to jedan od načina da naučite nešto. Da bismo vam to bolje objasnili obratite pažnju na sledeće:

  Učenici uče

  1. 10% od onoga što čitaju

  2. 20% od onoga što čuju

  3. 30% od onoga što vide

  4. 60% od onoga što čuju i vide

  5. 70% od onoga što čitaju, vide i kažu

  6. 90% od onoga što kažu dok pokazuju

 13. Dobro mi ide gramatika ali reči slabo učim.

 14. Recimo da je jezik jedno ljudsko biće. Da biste se kretali potrebni su vam skelet i mišići. Ako uzmemo da je skelet gramatika a mišići reči, shvatićete da imate osnovu koju treba upotpuniti i nadograditi. To svakako možete učiniti uz adekvatne i interesantne vežbe koje bi vam naši profesori preporučili. Na primer, čitajte etikete na proizvodima, slušajte stranu muziku i skidajte reči omiljene pesme, pogledajte film sa prevodom a onda i bez prevoda, gledajte crtane filmove sa decom ili sami.

 15. Ja reči upijam iz filmova ali gramatiku nikako da naučim
 16. I za to postoje razne metode koje se mogu primeniti. Latinska izreka kaže 'Repetitio est mater studiorum' tj. 'Ponavljanje je majka mudrosti. ' Kroz različite gramatičke vežbe koje ćete uglavnom sami raditi kod kuće i kroz neprekidno korišćenje gramatičkih konstrukcija prilikom komunikacije vi ćete steći naviku da lagodno koristite gramatička pravila. Uostalom, da biste uspešno komunicirali sa nekim i preneli ono što želite da kažete, nije potrebno da vam rečenice budu potpuno gramatički ispravne.

 17. Šta mi je potrebno da bih uspešno savladao jezik
 18. Da biste ovladali jezikom, potrebno vam je sledeće:

  1. SPOSOBNOST - spoznaja sopstvenih sposobnosti vam može pomoći u shvatanju koliko je vremena i truda potrebno da uložite da biste ovladali jezikom. Zapamtite da svako može da nauči jezik, ali su vam za to potrebne i sledeće dve stavke.

  2. MOTIVACIJA - morate biti motivisani da biste nešto uradili valjano. Bez motivacije nećete istrajati u ovom poduhvatu. Neophodno je da sami definišete svoju motivaciju a to može biti i sama želja da znate jezik za koji ste se opredelili.

  3. STAV - određuje kako ćete to učiniti. Ako se odlučite da učite jezik tako što ćete samo dolaziti na nastavu, vaš put ka uspehu će biti veoma usporen. Jako je bitno da znate da je profesor tu da vam približi jezik, pokaže način da doprete do njega ali je ipak na kraju vaša odgovornost da li ćete korak pružiti ka tome.

Škola računara Spell - Često postavljena pitanja

 1. To je za mlađe generacije. Ja sam već u godinama kada se teže uči.
 2. Nikada niste prestari za učenje, pogotovo ne za računare. Tačno je da deca brže prihvataju praktične veštine, što rad na računaru u stvari jeste, pogotovo u savremenim uslovima kada su od malena okružena uređajima koji predstavljaju najsavremenija tehnička dostignuća. Međutim, upravo imajući u vidu da rad na računaru predstavlja veštinu znači da svako može da koristi računar u onolikoj meri koliko to zahteva posao ili interesovanja.

 3. Isuviše mnogo vremena bi mi trebalo da naučim sve komande.
 4. Ne morate a nije ni moguće naučiti sve komande i opcije odjednom. Najpre počnite sa uobičajnim, najnužnijim opcijama koje će vam omogućiti da završite najveći deo svakodnevnog posla na računaru a zatim kako vreme prolazi i rad vam postane rutina, nesvesno ćete početi da tražite načina da ubrzate svoj rad te ćete početi da radite stvari koje vam se do tada nisu učinile zanimljivim. Često se dešava da slučajno sami otkrijete neke opcije prilikom rada. U svakom slučaju, vaš napredak neće izostati.

 5. Sve opcije su na engleskom jeziku..
 6. Pre svega, uvek možete da nabavite operativni sistem sa srpskim jezikom a većina bitnijih korisničkih programa takođe imaju svoju verziju na srpskom. Međutim, zašto ne biste iskoristili računar za učenje engleskog jezika. Svakodnevnim radom na računaru, gde se stalno ponavljaju određene reči i izrazi, upoznajete engleski jezik.

 7. Da li nakon završenog kursa znam da radim sve na računaru?
 8. Svaki kompjuter ima instalirane programe čiji broj najčešće uveliko premašuje materiju (programe) koja se uči tokom kursa (kurseva). To znači da čak i nakon završenog kursa, na korisniku računara ostaje da se dalje nadograđuje (snalazi) za rad u mnogim programima (igrice, rezanje CD/DVD medija, slušanje muzike u MP3 formatu).

 9. Kako naučiti sve o kompjuteru?
 10. Da biste znali sve o računaru morate da imate dug staž. Međutim, slobodno se može reći da svi programi rade na istoj matrici, koju, ukoliko je uočite, možete uvek da upotrebljavate a daljim zalaganjem i nadogradnjom ćete moći da se usavršavate samostalno za rad u svakom korisničkom programu. Ukoliko vam je potrebna pomoć za savladavanje nekog od programa, u školi računara se takođe organizuju i kursevi za obuku u pojedinačnim programima.


ONLINE testovi

17.03.2016.

Ukoliko imate problem da se logujete, posaljite mejl na ... dalje
FEBRUARSKI CIKLUS KURSEVA ZA ODRASLE

26.01.2016.

Prijave i testiranja se vrše radnim danima od 15 do 21h.
dalje
Oktobarski ciklus kurseva stranih jezika

18.08.2015.

UPIS ZA OKTOBARSKI CIKLUS KURSEVA stranih jezika moze se izvrsiti ... dalje
Letnji ubrzani kursevi stranih jezika!

12.06.2015.

Upis počinje 10.06 / Kursevi počinju: 01.07.2015. / Dinamika: ... dalje
Radno vreme Centra SPELL za vreme Uskrsa:

10.04.2015.

* Dečje grupe nemaju nastavu u periodu od 9. do 15.aprila. Sa ... dalje

I G R A J

B E S K O


ZAPOČNI AVANTURU

Koju zemlju biste izabrali za mesto življenja?
Australija
Novi Zeland
Engleska
SAD
Švedska
Norveška
Srbija
Glasaj